Norrtullsligan

2 Apr

Författare: Elin Wägner

Publiceringsår: 1908

Den har några år på nacken, den här lilla boken. Trots det känns den så fräsch språkligt att man undrar om den inte måste ha verkat lite fräck när den först publicerades.

Norrtullsligan består av Pegg, Baby, Emmy och Eva, som bor tillsammans i Norrtull och delar allt med varandra: inte bara boende, utan mat, tillgångar, motgångar och framgångar. De är fattiga i en samhällsklass där andra är rika och har ett yrke de ska livnära sig på som rika döttrar har som extraarbete för att kunna köpa parfymer och choklad. De har inga rättigheter, men de kämpar för dem.

– Säg ingenting om löneförhöjning! Bad en gång i våras, därför att jag inte kunde leva på sextiofem.

– Nå?

– Ja, chefen svarade så mycket som, att fröken vet väl, att det här är ingen försörjningsinrättning. Och de har också bättre flickor med pappor i bolagets tjänst, som håller dem med rum och städning och lagad mat tre gånger om dagen.

– Är det meningen, sade jag, att lönen ska vara till parfymer och handskar och choklad Suchard?

– Det är meningen, sade Eva. Men Baby, du kan ju gärna tala om det. Ni ska ju strejka till nyåret, om ni inte får förhöjning över lag. Är det inte stiligt, Elisabeth?

– Det låter så besynnerligt, sade jag. Bildade flickor brukar inte strejka.

– Nej, de gör inte det! sade Eva. Men detta är den nya tiden, som bryter in.

wagner-elin-norrtullsligan

Trots att språket känns modernt och trots den spirande kvinnokampen anas äldre värderingar; medlemmarna i Nortullsligan slits mellan sin önskan att vara självständiga och tron att kvinnan inte är skapad för att sitta still och skriva maskin, utan för att kärleksfullt omhänderta sin familj. Giftermål ses som en räddning från det arbetande livet.

Det var intressant att under läsningen dra paralleller till Stad-serien. Någon gång i boken nämner Pegg (tror jag att det var) de riktigt fattiga, och mina tankar gick direkt till Emelie. På det sättet blev Norrtullsligan ett komplement till min historiska resa genom Stockholm.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: